Çocuklarınızı yaz hastalıklarından korumanın püf noktaları
Isınan havalar, güneşin içimizi ısıtan sıcaklığı ile oldukça keyifli geçen yaz ayları, çocukların enerjisini de yükseltiyor. Enerjisi yükselen çocuklar sürekli hareket hâlinde olduğu için bazı yaz mevsimi hastalıkları nedeniyle zor günler geçirebiliyor. Gelin, çocukların bu hastalıklara yakalanma nedenlerini ve onları hastalıklardan korunmak için neler yapabileceğinize hep birlikte göz atalım.
Çocuklar yaz aylarında neden hasta olur?
Yaz hastalıkları için başlıca sebepler arasında kavurucu güneş ışınları ilk sırada yer alıyor. Yükselen hava sıcaklığı, yetersiz beslenme, düşük sıvı alımı gibi nedenler de bebek yazın yaşanan hastalıklar için âdeta davetiye çıkarıyor. Çocuklarda hastalık yaz kış demeden var olabildiği için her mevsime özel önlemler alınması gerekiyor.
Çocuklarınızı yaz aylarında hastalıklardan korumak için neler yapabilirsiniz?
Çocuklar mevsim ve mekân değişiminden çabuk etkilenebiliyor. Bu nedenle onları yaz aylarında yaşayacakları hastalıklardan korumak için birçok önlem almanız gerekiyor.
Yaz tatil hastalıklarına dikkat edin
Çocuklar yaz aylarında farklı nedenlerden dolayı hasta olabiliyor. Özellikle bulunduğunuz şehirdeki günlük rutinden uzaklaşıp tatile gittiğinizde yaz tatili nedeniyle bebek yaz hastalıkları görülebiliyor. Havuz, deniz, kum ve güneş dörtlüsü çocuğunuzun hassas bedenini rahatsız edebilecek faktörler içeriyor. Çocuklarda kulak enfeksiyonu, mantar ve idrar yolu enfeksiyonları gibi havuz hastalıkları seyredebiliyor. Tatile gittiğinizde çocuğunuzun havuzdan etkilenmemesi için ilk olarak otel seçiminizi doğru yapmanız gerekiyor. Dezenfeksiyon sistemleri bulunan ve sertifika sahibi kaliteli otellerde tatil yapmak, havuzdan kapılması muhtemel hastalıkları minimuma indirebiliyor. Ayrıca havuz veya denizden çıktıktan sonra çocuğunuzun uzun süre ıslak mayo ile kalmaması da gerekiyor. Aksi takdirde idrar yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkabiliyor. Bu nedenle her yüzme aktivitesi sonrasında çocuğunuzun mayosunu değiştirmeniz önem taşıyor.
Uzun süre güneşte kalmalarına izin vermeyin
Yaz mevsiminde çocuklarda görülen hastalıkların bir diğer nedeni ise çocukların güneş altında uzun süre kalmaları. Gerek güneşin zararlı ışınları gerekse sunduğu yüksek sıcaklık, çocukların hasta olmasına vesile olabiliyor. Güneş çarpması tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da görülebiliyor ve baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, ishal gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için güneşin yoğun olduğu saatlerde çocuklarınızı dışarıya çıkarmamanız gerekiyor. 11.00 ila 15.00 saatleri arasında çocuklarınızın kapalı bir alanda olması avantaj sağlıyor. Şayet çocuğunuzun dışarı çıkması gerekiyorsa veya tatildeyseniz şapka ve gözlük başta olmak üzere güneşten koruyan aksesuarlardan destek almanız önem taşıyor.
Hassas ciltlerine önem gösterin
Yaz aylarında cilt hastalıkları da çocuklar için birer tehdit oluyor. Güneş yanığı belki de en sık görülen cilt sorunlarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalan çocuk ve bebeklerde görülen cilt yanığını önlemek için güneş kremi kullanmanız gerekiyor. Çocuğunuzun yaş grubuna uygun bir güneş kremini her 2 saatte bir yenilemek suretiyle çocuğunuza sürmek, yanık oluşumunu önlemede yardımcı oluyor.
Beslenme düzenine dikkat edin
Çocukların sadece yaz aylarında değil, her mevsim hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek için beslenme düzenlerine dikkat etmek gerekiyor. Sağlıklı, dengeli ve doğal beslenmelerine dikkat ederek vücut dirençlerini arttırmak mümkün oluyor. Ayrıca yaz aylarında bol su tüketmelerini sağlamak, sıvı kaybı nedeniyle yaşanabilecek sağlık sorunlarını da önlüyor.